vrijdag 30 januari 2009

Onder moeders vleugels vandaan

ISAAC in tijdschrift de Cursor

Eindhoven - Een van de instrumenten van de TU/e om technostarters op weg te helpen, is de TOP-regeling. TOP staat voor tijdelijke ondernemersplaats. Daar komen ieder jaar een stuk of tien bedrijfjes uit voort, de een wat succesvoller dan de ander. Sommigen verliezen na het uitslaan van de vleugels alle contact met de TU/e en beseffen dat het vertrek van de campus ook nadelen met zich meebrengt. Cursor sprak met twee spin-off bedrijven van het eerste moment. ISAAC en Silver Arrows kunnen zich beide goed redden, maar de eerste wenst de banden met de TU/e toch weer aan te halen.

Voor de tweede maal op rij is het Eindhovense ict-bedrijf ISAAC genomineerd voor de verkiezing van de vijftig snelstgroeiende technologiebedrijven in Nederland, de Technology Fast 50. Vorig jaar eindigde het bedrijf op de 27ste plaats. Die plaats is te danken aan de 824 procent omzetgroei die ISAAC de afgelopen vijf jaar realiseerde.

ISAAC staat voor Internet Strategy And Automation Company. Het bedrijf realiseert, beheert en ontwikkelt software en websites voor detailhandel, financiële dienstverleners en semi-overheid. Het is in 1999 opgericht door drie TU/e’ers die een jaar later afstudeerden bij Bedrijfskundige Informatica en Technische Informatica. Een van hen is Mark Hoogendoorn. “Wij hebben destijds gebruik gemaakt van de TOP-regeling, het stimuleringsprogramma voor starters van een technologiebedrijf. Er waren een stuk of tien onderdelen waarbij hulp werd geboden, maar voor mij was alleen de huurregeling interessant.” Mede-ISAAC-oprichter Harm van Beek heeft daarnaast ook begeleiding van een coach en een lening ontvangen.

Een aspirant-ondernemer met een innovatief idee kan via TOP onderdak op de campus krijgen, een lening van twaalfduizend euro en beschikking over mentoren en faciliteiten van de universiteit. Voor de renteloze lening van de Rabobank, alleen verkrijgbaar voor afgestudeerden, staat de TU/e garant. Met duizend euro in de maand kan een starter zich helemaal richten op zijn bedrijf en hoeft hij niet bij te verdienen om zijn dagelijkse boodschappen te kunnen betalen, zo is het idee.

Hoogendoorn en kompanen Max Hufkens en Harm van Beek volgden de ondernemerscolleges van professor Leo Verhoef. De hoogleraar Ondernemerschap in kleine en middelgrote organisaties liet de studenten onder andere een businessplan schrijven. Daarop kregen Hoogendoorn, Hufkens en Van Beek voor ISAAC onder gunstige voorwaarden een plek in het Multimediapaviljoen (MMP). “Het gebouw was gevuld met kleine ondernemingen en het voordeel was dat je elkaar dagelijks ontmoette en elkaar op ideeën kon brengen”, zegt Hoogendoorn.

De huidige 33 werknemers (en de gewenste 17 extra personeelsleden in 2009) van ISAAC pasten niet meer in hun ‘babykamer’ in het MMP. Het bedrijf verliet in 2006 de campus voor een groot pand tegenover het Parktheater aan de Elzentlaan. ISAAC wil zichtbaar zijn voor zijn klanten en de blauwe gevelvullende letters moeten daarbij helpen. Het is Hoogendoorns hoop dat Eindhovenaren over een tijdje schouwburgbezoekers de weg wijzen met de woorden: “dat ligt tegenover ISAAC.”

Nadeel

Voor ISAAC zit er ook een nadeel aan de nieuwe huisvesting; er is geen aanloop van TU/e-studenten. “We kunnen TU/e-studenten een goede plek bieden om stage te lopen of af te studeren. We spreken dezelfde taal en in tijden van een krappe arbeidsmarkt is ieder contact met mogelijke werknemers meegenomen.”

Daarom is Hoogendoorn plannen aan het bedenken om de banden met de TU/e aan te halen. “Ik denk aan gastcolleges over het starten van een eigen bedrijf en aan prestigieuze afstudeerprojecten voor informaticastudenten. Dan maken ze kennis met het echte Java-programmeren.” Ook stagiairs van de TU/e zijn welkom bij ISAAC.

Hoogendoorn zal komende maand studenten een aanbod doen: kom minimaal twaalf uur bij ons werken en ontvang naast je loon certificaten die niet misstaan op je cv. “Al onze werknemers mogen tien procent van hun werktijd besteden aan studie”, zegt de oprichter, die in zijn hiërarchieloze bedrijf geen directiekamer heeft, geen pakken draagt en zich net als ieder ander op vrijdagmiddag in de computerspelletjeshoek stort met een biertje en een pizza op schoot. “Een ander idee om contact met de TU/e te krijgen, is misschien het instellen van een scriptieprijs”, bedenkt Hoogendoorn nog.

Silver Arrows

Het MMP is ook de geboortegrond van Silver Arrows. Dit internetbedrijf, opgericht door TU/e’er Philip van Uden, zit inmiddels op Flight Forum, dichtbij vliegveld Welschap. Van Udens innovatieve idee om alle Limburgse toeristische informatie op multimediazuilen te rangschikken zodat de slecht functionerende VVV-kantoortjes hun deuren konden sluiten, is niet echt van de grond gekomen. Maar Van Uden is een doorzetter en vond een nieuwe markt in het maken en verbeteren van websites voor zeer diverse klanten in onder andere horeca, detailhandel en advocatenbureaus.

In 1996 begon hij aan de studie Technische Bedrijfskunde. Na een aantal drukbezette jaren waarin hij meer deed dan enkel tentamens halen, kwam hij in 2002 in aanmerking voor de TOP-regeling met zijn idee voor de toeristische multimediazuilen. Hij heeft alleen gebruik gemaakt van het huurvoordeel en de korting op de masterclass Ondernemen van Leo Verhoef.

Van Uden, een student met ondernemersbloed, zag het als koren op zijn molen dat de TU/e begin dit millennium vooral ondernemende ingenieurs wilde afleveren. Helaas stortte de ict-wereld kort daarop in. “Voor mijn gevoel is de TU/e in 2004 haar aandacht weer gaan verleggen naar de wetenschappelijke ingenieurs. Dat gold in ieder geval voor de opleiding Technische Bedrijfskunde. Het is jammer dat het stimuleren van technostarters zo snel is verminderd zonder rekening te houden met mensen die al bezig waren. Je wilt niet weten hoe moeilijk het was om Silver Arrows, dat inmiddels een aantal medewerkers had, draaiende te houden en ook nog mijn opleiding af te ronden.” Vanaf augustus 2007 kan Van Uden eindelijk zijn ingenieurstitel op zijn visitekaartje zetten. “Nu heb ik een mooie zaak met drie personen in vaste dienst, ik heb steeds grotere opdrachten en zit op een toplocatie. Veel banden met de TU/e zijn er op dit moment niet. Mogelijk kan ik in de toekomst afstudeerders en stagiairs een plek bieden, maar dan dienen ze wel te beschikken over grote motivatie en daadkracht.”

Klik hier voor het originele bericht (http://www.tue.nl/cursor/)