maandag 2 maart 2009

DotCMS

Er is steeds meer vraag van klanten naar CMS functionaliteit, zodat ze zelf hun content kunnen beheren. Dan hoeven ze niet voor elke kleine aanpassing ISAAC te bellen, en hoeft ISAAC niet veel tijd te besteden aan kleine wijzigingen die altijd langer duren dan gepland. Er is binnen ISAAC gekozen voor DotCMS, een gebruiksvriendelijk java-based open-source systeem dat ook onder JBoss kan draaien. Dat betekent dat ISAAC hiermee makkelijk aan de slag kan, en ook extra wensen van de klant kan bewerkstelligen die buiten de huidige functionaliteit van het CMS systeem vallen.
DotCMS is op verschillende manieren te gebruiken. Zo kan het worden gebruikt om een hele website te beheren, of het kan worden gebruikt om alleen kleine delen van (bestaande) websites te CMS'en. Dus kan ISAAC op deze manier verschillende niveau's van CMS-baarheid aanbieden aan klanten.

Delen van de website in DotCMS

DotCMS is oorspronkelijk bedoeld als CMS systeem voor een hele website, of in elk geval voor webpagina's. Je maakt een template (blauwdruk) van een pagina en hergebruikt dat in je website. Maar hoe de template eruit komt te zien heb je zelf in de hand. Je kan dus een HTML template maken, maar ook een XML template. ISAAC gebruikt deze mogelijkheid om content structuren aan te maken en te beheren in DotCMS, en de content aan te bieden via XML (SOAP communicatie bijvoorbeeld). Zo kan een andere website uit DotCMS zijn content halen.
Op deze manier kan een heleboel functionaliteit van DotCMS worden gebruikt en hoef je niet de hele website in DotCMS te zetten. En je hoeft geen eigen mini-CMS te maken. Dit scheelt een hoop tijd (en geld) en biedt klanten toch al aardige CMS functionaliteit. En met handig programmeerwerk kun je voorkomen dat er meerdere calls naar DotCMS nodig zijn om meerdere soorten content op te halen, dus veel latencty heb je niet.

De hele website in DotCMS

Uiteraard kun je ook de hele website in DotCMS zetten, op die manier is alles aanpasbaar voor de klant. Daarmee krijg je alle functionaliteit die in DotCMS zit tot je beschikking. Maar waar ik iedereen voor wil behoeden is dat het gebruik van DotCMS ook nadelen met zich meebrengt... Je werkt namelijk in een bepaalde structuur en daar zit je aan vast (dat is logisch, alleen ziet de klant dat anders). Daarom moet er een duidelijk beeld worden geschept bij de klant wat er nu precies wel en niet mogelijk is in DotCMS. De details zal ik hier niet noemen, maar voor medewerkers heb ik een wiki pagina gemaakt genaamd DotCMS_Schattingen. De naam verklapt al dat er schattingen staan per onderdeel, en er staat een lijst met details over functionaliteiten. Deze kunnen je helpen bij het praten met de klant en het maken van schattingen.