zondag 8 maart 2009

Compatibility wars: nieuwe browser wars?

Het is een tijdje redelijk rustig geweest aan het browserfront. Elke maand een procentje Firefox erbij en een procentje Internet Explorer minder in de wereldwijde gebruikersstatistieken, maar dat was het dan ook wel qua spanning. Inter Explorer 6 wil (helaas) maar niet echt doodgaan in de lijstjes, hoewel er vanuit Skandinavië dappere pogingen worden gedaan om deze jaren oude security- en stadaardhel de nek om te draaien met een "Upgrade dan tenminste naar IE7"-actie. En zoals mijn CTO Front-end-collega Koen onlangs wijs sprak: "Ik heb eigenlijk liever dat IE6 gebruikers upgraden naar IE7 dan naar Firefox, want dan kunnen ze tenminste niet meer terug!". Juist! Zo erg is het met IE6. Weg ermee dus, en upgraden, hup!


Het lijkt er echter op dat we na een relatief rustige periode weer een nieuwe "oorlog der titanen" tegemoed gaan. Google kwam met het slim gethreadde hipster-browsertje Chrome (lekker snel maar niet echt een killer app naar mijn mening), maar Apple mengt zich nu ook zeer serieus in de strijd met de nieuwe Safari. En deze fraaie Safari 4-beta is 100% ACID 3-compatible! Voor de niet-zo-browser-en-web-savvy-lezer: ACID is een testsuite voor browsers om te beoordelen hoe goed een browser zich aan de webstandaarden weet te houden. IE6 scoort bijna of-the-record aan de onderkant, maar Safari 4 beta is in staat gewoon de volle 100% te scoren. Het kan dus gewoon wél! Voor webontwikkelaars is de gedachte aan een wereld met alleen maar ACID 3-compatible browsers op het internet, als een soort ultieme Red-Shoe-Diariesdroom: alles maar één keer testen, en het werkt meteen op elke PC of Mac! Oh boy oh boy! Als dat toch eens waarheid kon gaan worden!

Enfin, intussen zit Microsoft ook niet helemaal stil (IE8 komt er aan), maar helaas komt deze lang zo ver niet als Safari in de tests. IE zet wel weer een stap (en eerlijk: dit keer best een flinke), maar een echte sprong naar compatibiliteit zoals Safari en de nieuwe Opera die maken is het niet. Firefox doet zoals verwacht braaf mee in deze vooruitgangsdrift, maar lijkt wat problemen te hebben met de nieuwe Javascript-engine. Nu is een random crash en memory leak hier en daar natuurlijk ook wel traditie voor een Firefox-betaversie.

We kunnen bij ISAAC alleen maar hopen dat al die internet hatende systeembeheerders die hun medewerkers (for hell's sake) dwingen te blijven draaien op IE6 tenminste over gaan stappen naar IE8. Maar liever nog naar Safari dus, want dat lijkt een échte browser te gaan worden.

De heren van GeenStijl.nl linkten vandaag een erg interessant artikel over de "nieuwe" browser battle die in aantocht is. Een vergelijking van negen huidige en aankomende websurfapplicaties. Het is een artikel van MaximumPC.com, en brengt je in een paar minuten up-to-date met de huidige stand-van-zake op browsegebied. Klikt allen!

Zoals David Duchovny aflevering na aflevering zei: "Dear red shoes...", let this dream become reality!