woensdag 28 januari 2009

Internet Explorer 8 release... en nu?

Na enige vertraging heeft Microsoft recentelijk de Release Candidate 1 uitgegeven van hun Internet Explorer 8. Deze is vanaf de website te downloaden. Hiermee zal de final release van de webbrowser niet lang meer op zich laten wachten.

De release van IE8 stond oorspronkelijk gepland voor eind 2008. Hiermee wil Microsoft inspelen op het afnemende marktaandeel. Mozilla's Firefox en nu ook Google's Chrome snoepen in vergelijking met vorig jaar veel van Microsoft's marktaandeel af.

Nieuwe Features

IE8 heeft een paar nieuwe features, zoals Web Slices en Activities. Met Web Slices kunnen gebruikers zich abonneren op pagina's of op 'points of interest', zoals news feeds of eBay veiligen. Deze pagina's kunnen dan in de gaten worden gehouden in het IE navigatiemenu.

Met Activities kunnen gebruikers rechts klikken op een webpagina, waarna ze kaarten of andere websites kunnen betrekken in die pagina.Webstandaarden

Microsoft geeft zelf aan dat de prestaties van de browser zijn verbeterd. IE8 houdt zich ook beter aan webstandaarden. Dit klinkt natuurlijk voor de front end developers van ISAAC als muziek in de oren. De tijd die nu besteed wordt in het compatible maken van websites in IE7 en vooral IE6 is enorm. Hopelijk wordt dit hierdoor gereduceerd en dat scheelt een hoop frustratie.Gebruikers en IE6

IE6 bestaat dit jaar in totaal 8 jaar. De browser kwam uit nog voordat de twin towers vielen. Voordat Apple zijn eerste Ipod fabriceerde en zelfs voordat Nintendo kwam met de 'gamecube'.
Toch zijn er nog steeds gebruikers die IE6 gebruiken voor hun dagelijkse surf uurtjes. De ontwikkeling van mogelijkheden op gebied van websites staat natuurlijk niet stil, hoelang kunnen we dit nog op zo'n manier tweaken dat het optimaal werkt?

Als we de mensen van ie death march mogen geloven is dat niet lang meer. Ze richten zich op "march 2009" als datum om de ondersteuning van IE6 te stoppen. Een beetje kort door de bocht naar mijn idee. Als webdeveloper dien je je te richten op het 'accessible' maken en houden van websites. Natuurlijk zou ik IE6 development heel graag willen stoppen, puur omdat je nieuwe technieken niet in een 8 jaar oude browser kan frotten. Dat is net als met je oldtimer op de duitse snelweg gaat rijden. Iedereen knalt je aan alle kanten voorbij en meegaan met de 'flow' kan je niet. En als je toch je bakkie tot het uiterste weet te drijven, krijg je kuren.

Hoe dan ook, nog steeds 1 op de 5 gebruikers gebruikt IE6, en daarvoor ben je naar mijn inziens verplicht om daarvoor ondersteuning te bieden. Vooral als vele klanten dit ook nog steeds doen.

Momenteel pakken we het zo aan dat we IE6 wel goed duidelijk en overzichtelijk maken, echter de meeste gave visuals/annimaties zullen alleen werken in IE7+, Firefox, Opera, Safari

Toch wil ik iedereen aanraden, willen jullie een beetje met de tijd meegaan..Upgraden dan! :)
Ga naar Firefox, Opera, Chrome of indien je het wil blijf bij Microsoft, maar ga in ieder geval naar IE7 of hoger.