donderdag 11 december 2008

Een woensdag op Devoxx...

Na een lange rit in een spaans raspaard kwamen JW, Bart, Friso en ik aan bij Devoxx. Er stond een hoop op het programma, waaronder front-end spul door Romain Guy en Chet Haase. Maar aangezien ik daar al wat over had gezien op maandag besloot ik naar andere presentaties te gaan (anderen zijn welkom om hier iets over te schrijven).

Een arrogant ogende applicatiearchitect van Sun vertelde tijdens de keynotes een verhaal over JavaFX, en dat zag er allemaal wel imposant uit. Vooral het feit dat je de code en het ontwerp apart kan ontwikkelen en dan kan combineren met JavaFX op een eenvoudige manier was wel gaaf. De keynote van IBM over hun persoonsregistratiesysteem (er zat een soort chip in de Devoxx pasjes) was iets minder, vooral omdat ze de tijd gebruikten om over hardware te praten en het systeem maar zo'n 75% accuraat was. Gelukkig werd alles afgewisseld door een Brute Belgische BeatBoxer, waardoor de saaiheid van IBM werd doorbroken.

In de middag ben ik naar 2 interessante presentaties gegaan. Eentje over Envers en eentje over Parallelle systemen / multi-core programmeren:

  • Envers is een Entiteit Versiebeheer systeem. het is bedoeld om van Entiteiten (zoals een klant of adres in een database) versies bij te houden. Heel de historie kan met behulp van envers worden bijgehouden, zonder je code belachelijk veel aan te passen. Sterker nog, je hoeft alleen maar 1 annotatie toe te voegen aan de Entiteiten die je wilt beheren. Heel je applicatie blijft gewoon werken zoals hij al deed, alleen wordt er op de achtergrond versiebeheer bijgehouden. Dit geeft een beetje overhead (Het opslaan/updaten duurt max. anderhalf keer zo lang) maar daarvoor heb je wel in één keer versiebeheer. Alles wordt netjes opgeslagen in extra tabellen die eenvoudig leesbaar en query-baar zijn. Ik denk dat we bij klanten als Loyalty Lab hier veel tijdwinst mee kunnen boeken.
  • Parallel programmeren op een eenvoudige manier... Tegenwoordig hebben veel pc's en servers meerdere cores, alleen wordt daar amper gebruik van gemaakt. In de nieuwe versie van Java is er een extra object genaamd ParallelArray. Dit array kun je gebruiken om grote lijsten m.b.v. divide-and-conquer taktieken te splitsen en delen van het probleem op verschillende cores te berekenen. In ParallelArray zitten eenvoudige methoden om dit voor elkaar te krijgen, zodat je toch een beetje gebruik kan maken van multiple cores bij grote (lijst-)berekeningen. Volgens de maker en spreker (Brian Goetz) is zo'n 85% van alle grote problemen zo parallel op te lossen.

De terugreis was overigens bijna even avontuurlijk als Devoxx zelf, en we zijn maar 3x verdwaald en zo'n 100 km omgereden... Het was dus een geslaagde dag!