dinsdag 4 maart 2008

Microsoft kiest voor webstandaarden

De volgende versie van Microsoft Internet Explorer (IE) zal zich veel strikter aan de webstandaarden gaan houden. Microsoft maakte dit maandag bekend gemaakt. De laatste tijd kreeg de softwaregigant veel kritiek van websitebouwers, omdat IE8 op veel punten afweek van de standaarden die bepalen hoe browsers worden weergegeven.

Deze afwijkingen zorgden ervoor dat veel ontwikkelaars problemen ondervonden bij het bouwen van een website. Het komt te vaak voor dat webpagina's in er IE heel anders uit zien dan in Internet Explorer. Toch heeft deze browser het grootste marktaandeel, waardoor de bouwers er vaak voor kiezen om hun pagina's voor deze browser te optimaliseren. Andere browsers, zoals Mozilla Firefox en Opera, houden zich veel meer aan de standaarden, maar lijken niet te werken als een website in IE correct wordt weergegeven.

Opera diende daarom in december, bij de Europese Commissie, een mededingingsklacht in tegen Microsoft. Het bedrijf is namelijk van mening dat de softwaregigant bewust van de huidige web-standaarden afwijkt, waardoor andere browsers minder aantrekkelijk worden.

De nieuwe versie van IE, die later dit jaar wordt gepresenteerd, zal de bestaande standaarden veel beter ondersteunen. In eerste instantie waren zij van plan om de browser standaard zo in te stellen, dat hij zich hetzelfde gedroeg als eerdere versies van IE. Zo zouden eventuele problemen met de weergave van verouderde websites voorkomen moeten worden.

Dit laatste leverde Microsoft echter veel kritiek op. Webontwikkelaars waren namelijk van mening dat het bedrijf de fouten uit het verleden recht moest zetten. Maandag heeft de softwaregigant laten weten de standaardintstelling voor IE8 aan te passen.