dinsdag 4 september 2007

XSQL: fijn!

Soms doe je iets heel lang "met de hand", tot je er op een dag schoon genoeg van hebt, en op zoek gaat naar een tool. En heel soms vind je dan dé perfecte tool, waarvan je je later gaat afvragen hoe je ooit zonder kon. We hebben ooit zoiets gehad met de invoering van Eclipse, Subversion en Beyond Compare, en een recent nieuw voorbeeld voor dit "ik kan niet meer zonder"-rijtje is XSQL Data Compare (en het broertje ervan, XSQL Object Compare).

Met XSQL (van de slijmerig klantvriendelijke Amerikanen van http://www.xsqlsoftware.com) kun je twee Microsoft SQL Server-databases vergelijken op metadata- of data-niveau, en met één druk op de knop een (deel)script genereren dat de twee servers synchroon maakt. Nog één extra druk op de knop maakt een backup snapshot, draait het script op de target database, ét voila: harmonie, symmetrie en gelijkwaardigheid alom. Perfect!

Er bestaan natuurlijk wel meer van dit soort tools, maar XSQL doet het gewoon duidelijk, zonder poespas en moeilijke settings, en eigenlijk ook gewoon precies zoals je verwacht. Ik heb de evaluatieversie van dit pakketje ooit eens gevonden via een link in een SQL-server nieuwbrief, dus de vijf minuten per dag die het lezen van die nieuwsbrief me kost is wel te rechtvaardigen geloof ik.

Als er nu ook eens zoiets bestond om een complete Linux/Firebird-server synchroon te trekken met een Windows2003/SQLServer2005-server... tsja.