vrijdag 3 juli 2009

Mobiele variant van de Monitor Applicatie

De afgelopen maanden heeft Roel geploeterd om voor ISAAC een applicatie te maken die de monitor tool van LaSer kan weergeven op een mobiel device, waaronder een blackberry. Dit moest hij voor elkaar krijgen zonder enige voorkennis over Java, JBoss, Eclipse en browsermogelijkheden van mobiele apparaten... een hele opgave dus.

Maar, afgelopen week is hij geslaagd en heeft hij de eerste versie van de 'mini monitor' klaar. Het is een hele basic HTML versie die precies doet wat de gebruiker wil: in één oogopslag zien of er iets mis is, en zo ja wat er mis is en waardoor het komt. Zo kan de gebruiker direct actie ondernemen als hij even zijn blackberry checkt.

Tijdens zijn afstuderen kwamen er wel enkele interessante zaken naar voren, bijvoorbeeld de beperktheid van de browserfunctionaliteit van veel mobiele devices. Ze hebben allemaal vaak andere standaarden en ondersteunen niet allemaal hetzelfde (IE6-7-8, firefox, opera... all over again). Er is dus helaas geen eenvoudige manier om een website mobiel-proof te maken. Daar zullen we nog even mee moeten wachten totdat de mobiele devices de 'standaard browsers' gaan draaien of meer gaan ondersteunen.

Ook bleek dat java niet zo eenvoudig is als het lijkt, in elk geval voor mensen die meer ervaring hebben met script-talen. Dat heeft Roel met de harde hand ondervonden, maar hij is er uiteindelijk toch wel enigszins uitgekomen (met een beetje hulp). En hij was erg enthousiast over de Expression Language, en daarmee scoor je natuurlijk ook punten bij mij ;)