vrijdag 19 juni 2009

Open Source


Open source wordt vaak gezien als iets dat te maken heeft met software. Zo kennen we veel handige open source tools in het land van Java. Voorbeelden hiervan zijn onder andere Hibernate als ORM laag tussen databases en de eigen Java applicatie en Wicket een web framework voor java.

Maar er zijn ook nog andere vormen van open source. Zo is er bijvoorbeeld de "open game license", ontworpen voor role playing games. Deze licentie is in 2000 ontworpen door Wizards of the Coast voor het 'd20 systeem'. Helaas is er ook kritiek op de licentie, onder andere door de controle die Wizards of the Coast er over heeft, aangezien deze een aantal uitgevers de kop gekost heeft.

Nog een interessant open source product is de openmoko. Dit is een open source smartphone waar alle aspecten van de telefoon open zijn gehouden (met uitzondering van een aantal chips, voor zover ik weet), dus niet alleen de software. Je kunt de schemas van de electronica en de CAD files gewoon downloaden op de website. Wel moet er gezegd worden dat het nog een "work in progress" is. De software om alle hardware aan te sturen is nog niet af. Zelfs de hardware heeft nog bugs, maar dat is op te lossen voor mensen die niet al te bang zijn en durven te solderen in hun telefoon. Gelukkig is de tweede versie van de telefoon (GTA02 Freerunner) al een stuk beter als de eerste. De volgende blog post zal de openmoko verder uitdiepen.