woensdag 29 augustus 2007

Red Hat Developer studio (Beta 1)

Een paar dagen geleden heb ik een eerste click-through gedaan van de nieuwe ontwikkelomgeving voor Java-ontwikkelaars van Red Hat/JBoss: Red Hat Developer studio! Eindelijk was beta1 namelijk gereleased.

Deze enorm opgetuigde Eclipse-ontwikkelomgeving is als download een jar-file van 500+ megabyte... Niet echt een bescheiden tooltje dus, maar er is nu zelfs een complete embedded JBoss Application Server (met o.a. SEAM) opgenomen in het pack.

Op zich heel handig dat Red Hat Developer studio (RDS) nu out-of-the-box meteen klaar is om met een lokale embedded JBoss te werken; voorheen was het soms even flink prutsen om de koppeling Eclipse-JBoss goed aan de praat te krijgen. Je kunt nu met één-druk-op-de-knop iets deployen in de bijgevoegde debug-ready JBoss.

Natuurlijk wilde ik als lid (samen met Pieter) van de SEAM-Taskforce binnen Software Solutions meteen eens kijken hoe de beloofde SEAM-tools zouden zijn, maar helaas: ergens tegen het einde van een enorme multi-page project-setup-wizard hield het even op omdat ik geen zin had om een complete SQL-server datasource aan te maken voor een klein testje, en ik bovendien wat opties niet kon kiezen wegens een (bekende) bug. Nog niet helemaal klaar dus, die SEAM-support in RDS Beta1, maar daar is het ook een beta voor... Het klinkt wel enorm veelbelovend om straks gewoon met drag-and-drop, net als met Matisse voor Swing user interfaces, een Icefaces-achtige webGUI in elkaar te kunnen zetten, die ook nog eens mooi middels SEAM met een EJB3 datamodel kan communiceren. Waarschijnlijk gaat er vervolgens alsnog weer een eeuwigheid zitten in fine-tuning en het bouwen van die pixel-precieze dingen die onze klanten specificeren, maar vooruit: het basismodel van je applicatie staat dan toch weer een stuk sneller én beter in elkaar.

Verderop in dit jaar zou RDS definitief uit moeten komen, dus het is gelukkig een kwestie van weken/maanden en niet jaren voordat we al die toffe tools écht kunnen gaan testen...