Het tweede deel van onze tutorial gaat over het maken van een custom tag met parameters. Wanneer je deel één van de tutorial hebt gemist en je afvraagt waar ik het over heb, klik dan hier om eerst het eerste deel te lezen voor je verder leest.
In het voorbeeld van deel één deden we niet meer dan de tekst “Hello World” afdrukken. Dit gaan we in dit deel uitbreiden met een parameter. Onze tag gaat er op de volgende manier uitzien:
<tutorial:helloworld name="Isaac Newton" />
En deze tag drukt de tekst “Hello [name]” af, in het bovenstaande voorbeeld wordt dus “Hello Isaac Newton” afgedrukt. Hiervoor moeten we de taglib description uitbreiden op de onderstaande manier.
<tag>
<name>helloworld</name>
<tag-class>nl.mysite.tags.HelloWorldTag</tag-class>
<body-content>empty</body-content>
<attribute>
<name>name</name>
<required>yes</required>
</attribute>
</tag>
De tag “attribute” wordt toegevoegd. Hieronder bevinden zich een aantal andere tags: “name” en “required”. Beide spreken voor zich, in “name” staat de naam van de parameter en in “required” staat of de parameter vereist is of niet. In dit laatste geval zal de tag handler een default waarde moeten bevatten. Daarnaast kunnen ook nog een tweetal tags voorkomen die we in dit voorbeeld niet nodig hebben: “rtexprvalue”, die aangeeft dat de return-type van expressies die de parameter doorgeven van een bepaald type moeten zijn of alles mag zijn (kan de waarden “true” of “false” bevatten) en de tag “type” wordt gebruikt om dit type aan te geven.
Na het aanpassen van onze taglib description kunnen we onze class file erbij pakken. Hieronder zie je dezelfde code als in de vorige tutorial, maar dan met de aanpassingen erin.
package nl.directa.tags;
import java.io.IOException;
import javax.servlet.jsp.tagext.TagSupport;
public class HelloWorldTag extends TagSupport {
private String name;
public int doEndTag() {
try {
pageContext.getOut().println("Hello "+name);
} catch (IOException ignored) { }
return EVAL_PAGE;
}
public void setName(String name) {
this.name = name;
}
}
Zo simpel is het! Je voegt een globale variabele toe en een set methode (let op de naamgeving volgens JavaBean conventies met de naam van de parameter erin verwerkt). In onze doEndTag methode gebruiken we de parameter om “Hello [name]” te printen.
Daarmee komen we aan het einde van het tweede deel in de custom taglib tutorial. In het volgende deel maken we een tag met een body, dat wordt lachen.