Moderne websites zitten tjokvol afbeeldingen en "rich" onderdelen (javascript libraries als JQuery of Dojo) en hoewel bijna iedereen tegenwoordig ultrasnelle internet verbindingen heeft is het aan te raden om je website te optimaliseren. Door dit te doen laadt de pagina sneller en is de user-experience dus beter. Een goed begin om iets over website optimalisatie te leren is door het boek "High Performance Websites" te lezen. Hierin staat in detail uitgelegd waar je op moet letten bij het maken van een website. Hieronder vind je een overzicht van de grootste snelheidswinsten die je kunt behalen.
- Het aantal HTTP requests beperken
- Javascript en CSS verkleinen
- De site gzippen
- CSS sprites gebruiken
Hiernaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om snelheid te winnen, zoals het plaatsen van css files bovenaan in de webpagina en javascripts juist onderin, het vermijden van CSS expressies en redirects voorkomen. Maar we beperken ons nu tot de bovenstaande technieken omdat deze de grootste winsten boeken.
Het aantal requests beperken kan een behoorlijke winst opleveren. Stel dat je site zes javascript files inlaad. Hiervoor zijn dus ook zes requests nodig. Deze requests zitten op elkaar te wachten en dit kan dus voor een behoorlijke vertraging zorgen. Het aantal request kun je beperken door de zes javascript files te bundelen tot een enkele file. Dit zorgt ervoor dat de scripts niet op elkaar hoeven te wachten en met 1 request ingeladen kunnen worden. Naast de javascript bestanden kun je ook kijken naar de stylesheets die worden ingeladen en afbeeldingen. Afbeeldingen kun je ook bundelen tot een enkele afbeelding met behulp van CSS sprites. Een CSS sprite is eigenlijk een grote afbeelding met alle afbeeldingen op de site naast elkaar. Door in je CSS aan te geven waar je afbeelding begint, kun je de enkele afbeelding voor alle afbeeldingen op de site hergebruiken en hoeft er dus maar 1 afbeelding ingeladen te worden.
Naast het verminderen van het aantal requests die gedaan worden kan ook het verminderen van de hoeveelheid data een snelheidswinst opleveren. De hoeveelheid data die je verzend kun je verminderen door, bijvoorbeeld, javascript en css bestanden te "minify-en". Je haalt dan alle overtollige tekens uit de bestanden (zoals enters, spaties, opmerkingen) waardoor de files stukken kleiner worden. Daarnaast kun je de hoeveelheid data verminderen door de site te g-zippen. gzip is een protocol die door de meeste browsers wordt ondersteund en de hoeveelheid data met 70 tot 80 procent kleiner kan maken.